"Χρήσιμες Συμβουλές"

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλους. Η σπονδυλική στήλη εργάζεται σκληρά όλη την ημέρα για να υποστηρίξει το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί αυτή η δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι δαπανούμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας πάνω σε ένα στρώμα , δίνουμε λίγη προσοχή στην σωστή επιλογή ενός στρώματος. Δεν υπάρχει άλλο τμήμα των επίπλων στο σπίτι μας που να χρησιμοποιείται τόσο συχνά και που επηρεάζει τόσο την υγεία μας, όσο το κρεβάτι μας. Τα στρώματα δεν διαρκούν για πάντα. Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να αντικαταστήσουν το στρώμα τους. Αν είχατε το ίδιο στρώμα πάνω από 10 χρόνια, οι πιθανότητες είναι οτι χρειάζεσθε ένα νέο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία όπως:

Η κακή σχεδίαση του στρώματος, μπορεί να δημιουργήσει ακατάλληλη υποστήριξη στο σώμα και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσφορία των μυών και πόνο στην πλάτη. Στην πραγματικότητα, όταν κοιμόμαστε, η στάση του σώματός μας είναι διαφορετική από ότι όταν στεκόμαστε όρθιοι και πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως από το στρώμα, καθιστώντας δυνατή τη διατήρηση του φυσικού σχήματος της σπονδυλικής στήλης. Εάν έχετε ένα φθαρμένο ή ακατάλληλο  στρώμα που δεν έχει σωστή υποστήριξη και ξυπνάτε πιο κουρασμένοι το πρωί από όταν πήγατε για ύπνο, με πόνους και χωρίς το αίσθημα της ανανέωσης, η αγορά ενός νέου στρώματος θα σας βοηθήσει. Τι πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα στρώμα; Εργονομία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ένός καλού στρώματος; Έχει σημασία το αν είναι πάρα πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό?

Μελέτες έδειξαν ότι 4 στους 9 κοιμόντουσαν πολύ καλύτερα σε μέτρια σε σκληρότητα στρώματα, ενώ 2 κοιμόντουσαν καλύτερα σε σκληρότερο στρώμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι στρωμάτων με ποικιλία τύπων ελατηρίων και υλικών άνεσης, ο καλύτερος τύπος στρώματος είναι αυτό που σας προσφέρει τη μεγαλύτερη υποστήριξη και είναι το πιο άνετο για εσάς. 

Αναζητήστε ένα στρώμα που είναι:

  

 "Επιλογή Μαξιλαριού"

 

 Επίσης, αναζητήστε ένα μαξιλάρι που να συμπληρώνει το στρώμα, και επιλέξτε μαξιλάρια που είναι:

 

 

Θυμηθείτε, μπορεί να ξοδέψετε περίπου 25 περίπου χρόνια της ζωής στον ύπνο σας, οπότε χρειάζεται χρόνος για να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα ύπνου (δηλαδή, το στρώμα, τη δομή υποστήριξης, τα μαξιλάρια) κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και κατ΄επέκταση την ποιότητα της ζωής σας.

Όταν αγοράσετε ένα στρώμα βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το χρόνο να το δοκιμάσετε. Ξαπλώστε στο στρώμα και τοποθετείστε το σώμα σας όπως συνηθίζετε να κοιμάσθε. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα μπορεί να υποστηρίξει τη σπονδυλική στήλη σας στην φυσική της καμπύλη.

Θυμηθείτε επίσης ότι ίσως θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να προσαρμοστείτε στο νέο στρώμα.

 

 "Χρήσιμα"

1. Όταν τοποθετήσετε το καινούργιο σας στρώμα στο κρεβάτι, φροντίστε εάν υπάρχουν τάβλες, αυτές να απέχουν μεταξύ τους μέχρι 5 εκ. το πολύ, διαστήματα που επιτρέπουν στο στρώμα να στηριχθεί και να αερίζεται. Εάν οι τάβλες έχουν μεγαλύτερα κενά, θα αλλοιώσουν την δομή του μεταλλικού σκελετού του στρώματος και θα επιταχύνουν την φθορά του.

2. Κάθε 3 μήνες περιστρέψτε το στρώμα σας, ώστε η πλευρά που βρίσκεται στη μεριά του κεφαλιού να έρθει εκεί που είναι τα πόδια. Γυρίστε ανάποδα το στρώμα κάθε 6 μήνες. Ανάλογα με το μέγεθος του στρώματός σας, αυτό μπορεί να είναι δουλειά για δύο άτομα.

3. Καλύψτε το στρώμα, για να το προστατεύσετε από τις σωματικές εκκρίσεις, την σκόνη και τα ακάρεα. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι το βασικό αίτιο της αλλεργίας στη σκόνη . Έχετε υπ' όψην σας την αγορά ενός καλύματος στρωμάτων για να προστατευθεί η επιφάνεια του στρώματός σας. Επιλέξτε ένα κάλυμα που να έχει τη δυνατότητα πλυσίματος και να είναι εύκολο να βγεί και να αντικατασταθεί στο στρώμα σας. Μερικά καλύματα είναι σχεδιασμένα ακόμη και για να μειώσουν τις αλλεργίες ακαριών σκόνης.

4. Αφαιρέστε τη σκόνη από την επιφάνεια στρωμάτων με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής σκούπας. Η σκόνη και τα ακάρεα σκόνης εκτρέφονται στο στρώμα σας. Τα ακάρεα είναι αόρατοι μικροοργανισμοί και τα περιττώματά τους όταν εισπνέονται προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα ή και βρογχικό άσθμα. Τρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου και θέλουν υγρασία για να αναπτυχθούν. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος.

5. Μην επιτρέψτε το εσωτερικό του στρώματος να βραχεί. Εάν βραχεί το ύφασμα, απλώστε άφθονη παιδική πούδρα (ταλκ) στο σημείο που έχει βραχεί. Αφήστε να στεγνώσει και αφαιρέστε την πούδρα με μία βούρτσα ή ηλεκτρική σκούπα. Αυτή μέθοδος θα "τραβήξει" την υγρασία και δεν θα αφήσει να σχηματισθεί αυτός ο αντιαισθητικός λεκές που όλοι θα έχετε παρατηρήσει σε παλιά στρώματα.

6. Αλλάζετε τα στρώματα κάθε 8-10 χρόνια.